Sunday, 11 November 2012

Ini kedai buku terpakai.

Assalamulaikum w.b.t dan selamat sejahtera.

Dulu selalu jual buku-buku gua dekat Novelhut. Kedai buku terpakai. Time sekolah menengah dulu ah,rajin gila pi novelhut. Hobi agaknya. Jual buku,tak kira ah buku pelajaran ke atau novel, dah boring jual saja. Duit pun masuk. Hehe. Biasalah masih bersekolah lagi,mana nak cekau duit bebanyak. Sekarang je sayang pulok nak jual koleksi buku yang ada. Lama juga gua tak jejak ke sana walaupun pergi je Ipoh Parade tu,tapi tak singgah. Haritu,tetiba je terdetik nak masuk Novelhut sekadar nak usha-usha je pun. Haa,kalau sesiapa yang minat komik ke,novel-novel ke,majalah atau lain-lain boleh ke sini,Insyaallah jumpa. Niat haritu nak cari satu atau dua buku,tapi tak berkenan pulok dihati. Haa,sesiapa yang minat novel genre seram ada satu rak tu penuh koleksi cerita seram.

Yang gua tahu,selain Novelhut ada lagi satu kedai buku terpakai kat Ipoh iaitu Novellar dekat Silibin. Tapi tak pernah masuk lagi,walaupun bersebelahan dengan kedai runcit Rajan tu, sebab Novellar tu tingkat dua,jadi malas nak naik tangga. Nantilah kalau berkesempatan nak tengok-tengok kat Novellar tu.


Teringin sangat nak ke kedai buku terpakai dekat Pasar Chowrasta,Penang. Padahal dulu, setiap hari lalu kat depan Chowrasta tu sebelum nak pi kerja. Pernah tahu kewujudan kedai buku terpakai kat situ,tapi tak tahu kat mana,tanya kawan-kawan yang asal dari Penang pun taktahu lokasi kedai buku tu. Tapi sekarang dah tahu nanti kalau gua pi Penang,insyaallah mahu ke sana. 

Jom pi KL Writers & Readers Festival di Perpustakaan Kuala Lumpur pada 17-18 November ini! Ayuh!

Bye cantik dan hensem!

42 comments:

  1. dlu time study kt ipoh selalu g novelhut... hehehe

    ReplyDelete
  2. peminat buku memang kena pergi tempat2 macam ni. fisa? em pergi kedai buku minat. buku tak minat.. hahaha

    ReplyDelete
  3. wahh bestnya,..susah dpt jumpa kedai mcm niey. hmm..

    ReplyDelete
  4. baguslah rajin membaca buku ;)

    ReplyDelete
  5. dekat tempat aku tkdelah kedai yg boleh jual buku - buku trpakai . aku byk gilaaaaaa komik - komik lama .

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada komik2 apa??reply ke pbsmboy852000@yahoo.com..berminat jgk nk beli

      Delete
    2. Hi. Nama sy Nursyahila yusop. Aada buku novel graphic gempakstarz drpd ben - "the fishes" n "1001 emotion innocent"?. w.app 017-3597854. Serious buyer

      Delete
  6. wah syioknye... nk sgt pergi tmpt mcm tu..

    ReplyDelete
  7. akak pergi kot nanti. jumpa sana

    ReplyDelete
  8. tak pernah pergi kedai buku terpakai. kalau jumpa, mesti nak masuk. :D

    ReplyDelete
  9. pasar chowrasta? macam pestime jer aku dengar walopon aku dok penang... kat area mana ni eh...

    nak mai penang ka, bulan doblas ni ade pesta penang..

    ReplyDelete
  10. pernah pergi yg dekat penang tu.. last year.. serius banyak gila buku2 terpakai.. tapi die mcm agak x tersusun..tak tahu lah sekarang macam mane..

    ReplyDelete
  11. Eh, sayang laa nak jual buku2 kita punya. Akak suka simpan even buku tu macam boring tak best nak baca pun. Akak siap berangan nanti dah ada umah sendiri nak reserve satu bilek membaca, kat situ letak rak keliling pastu penuh ngan buku. Haaaa macam library pun ada. Hehe

    ReplyDelete
  12. jrg baca buku tp suka sgt tgk koleksi buku yg banyak kat rak kt umah

    ReplyDelete
  13. Yup!!! Memang best. Kita tak dapat la nak gi KLWRF tu...sebab nye kena gi Penang. But thanks for the tips. Boleh cari nanti...mana tau sampai Penang jumpa pulak:)

    ReplyDelete
  14. 17-18 nov..? alaaa xdpt g. tgh cuti. sobsob.. huhuhu. ^^

    ReplyDelete
  15. salam.
    Info terbaik ni.thanks sharing.

    ReplyDelete
  16. pegilah.. masa saya study dulu.. mmg selalu ke sana

    lepas tu baru enjoy2 ke komtar..

    ReplyDelete
  17. Kenapa tempat aku tak ada kedai macam ni? Kenapa? ;D

    Alolo tangga tingkat dua pun malas nak naik ye.. hehe

    ReplyDelete
  18. mADI NAPE AWK X BUKAK KEDAI BUKU TERPAKAI MCM NI? KAN BAGUS SBB AWK ADE MINAT..BOLEEE NA DATANG BACE KOMIK SETIAP HARI HAHAAHAH

    JOM PI KL WRITERS & READERS 17-18!
    =OKAY JUMPA KAT SNE OKAY!!

    ReplyDelete
  19. eh bestnya ade kedai buku cmni. i like.

    ReplyDelete
  20. Ini mmg surga penggemar novel ni..

    ReplyDelete
  21. errkk.. ada jugak rupanya kedai buku terpakai..saya baru tau ni..

    ReplyDelete
  22. oh ohh kedai yang belah atas pasar chowrasta! penah pegi. banyak gila buku kat situ. tp taktau skrg macam mana.

    ReplyDelete
  23. chemay tak boleh pergi kedai2 buku terjual camni.
    terus nak rembat buku2 novel yang chemay oenah baca dulu2.
    pastu habis duitttt
    T___T

    ReplyDelete
  24. wahh jual kat kedai buku terpakai.. best gak ni blh kumpul duit.. hehe

    ReplyDelete
  25. pasaipa kat aloq staq tadak cem ni ha . nak kena pi jauh jauh nuuu . haishh .

    ReplyDelete
  26. Syakir Rahman : aha samalah :p

    SNR: haha,saya memahaminya

    zieyzain :agaklah,susah kan?

    pazil: membaca jambatan ilmu,ewah.

    gdsbnga: alo kesiannya. aku rasa kat shah alam ada

    Wadi AR :mohon belanja buku

    ◕ D Y S H A S A H H I R ◕ :marilah :)

    ReplyDelete
  27. ct kektus :kalau mcmtu,marilah kesini.boleh masuk. hehe

    akem: yea yea.

    KorN : kat penang road weh

    ♥ Nana BamBam ♥ : jom kak,hehe

    sweet_sour: ye ke? mungkin terlampau byk buku sebab tu tak tersusun tu.

    ReplyDelete
  28. Liyaa Mf :berangan kita sama kak! sepp sikit.

    bukankosong : cuba sedekah sedikit buku, hehe

    cHeRyNa PiReS : ala sayangnya, tape have fun ya di Penang nnt :) Hopefully jumpa.

    aiNa yaZiD : takde rezekilah jawabnya,takpe next time ada lagi

    ReplyDelete
  29. TiranaAduka : sama-sama :)

    iKhRam : insyaallah nak pi nanti :)

    Yousof : mungkin ada kot,cuma tak jumpa ke? hehe. Aah malas sebab kena buka kasut :p

    Jna marcello : good idea na, kot2 kita boleh buka ke kan, hehe. Jom jumpa disana!

    ReplyDelete
  30. si gadis melayu ; saya tahu awak mesti suka :)

    Ash Give : Haha,ye ye

    boni kacak : Ada je boni,cuma tak byk je

    syakey: yayaya belah atas tu weh!

    chemay : habiskan ke buku takpe :)

    anamizu kaito: kumpul duit bebanyak pastu borong sakan ye, hehe

    syafiqakarim : alolo, good luck in ur exam ye kak


    ReplyDelete
  31. Peh nnt beli la bnyk2..slmt membaca aku ucapkn :)

    ReplyDelete
  32. Saya selalu pergi sini.
    Yeayyy!

    ReplyDelete
  33. Mungkin la..

    Ada dua sebab.
    1- kasut mahal, takut nak tinggal dekat bawah.
    2- memang malas ;P

    ReplyDelete
  34. nak pegi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  35. admin,

    kedai buku dlm gambar ni di mane?ade tak jual buku2 siri salma aka nancy drew?sape2 tau ader buku2 siri sakma lame sile email saye ye waynezooney@yahoo.com

    ReplyDelete